Obvestila
Naravoslovna šola v naravi za 7. razred, 1. in 2. dan
Sedmošolci smo se v ponedeljek, 1. decembra odpravili na težko pričakovano naravoslovno šolo v naravi v Fiesi. V poznem dopoldanskem času smo prispeli v CŠOD Breženka, kjer smo se po uvodnih informacijah namestili v svoje sobe. Po okusnem kosilu smo imeli več športnih aktivnosti (lokostrelstvo, namizni tenis, košarka, balinčkanje itd.) in raziskovanje okolice doma po skupinah. Po večerji je bil na vrsti nočni pohod do Pirana. Čeprav smo bili vsi malo utrujeni, nam je bilo prvi dan kar težko zaspati, ker smo bili vsi tako navdušeni. Drugi dan smo dopoldne preživeli na pohodu po Krajinskem parku Strunjan. Ustavili smo se tudi na eko kmetiji, kjer smo imeli degustacijo domačih dobrot – kruha z olivnim oljem, sira in oliv ter kakijev in kakijeve marmelade. Po kosilu smo nekaj časa preživeli na športnih površinah, nato pa imeli delavnici ribištva in raziskovanja priobalnega, bibavičnega in pršnega pasu morja. Po večerji pa smo preživeli prijeten športno-zabavni večer
Zoja Rudman in Aljaž Veselko
Več o dogajanju v ŠVN najdete na: https://os-smarjeta.si/organizacija-pouka/sola-v-naravi/sola-v-naravi-2025-2026-7-razred-fiesa/
Prihod v ŠVN
Teden slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk
Letos smo med 17. in 21 novembrom že drugič obeležili teden slovenske hrane, ki je potekal pod geslom » Moja izbira je slovenska hrana«.
Glavni cilj tedna slovenske hrane je bil podpora domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje domače samooskrbe, ohranjanja čistega in zdravega okolja, ohranjanja podeželja, varovanja kmetijskih zemljišč, seznanjanja mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanja zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.
Spodbudil nas je k temu, da zopet odkrijemo slovenske tradicionalne jedi in posegamo po lokalno pridelani hrani.
Tudi v šoli smo teden obeležili z različnim dejavnosti, skozi katere smo spoznavali, da ima lokalno pridelana hrana številne prednosti.
Pri razrednih urah smo razmišljali o pomenu uživanja zdrave hrane in o tem, da je hrana vrednota in ne odpadek.
Šestošolci so pri gospodinjstvu pripravili razstavo o slovenskih žitih, ki so jo popestrili s prikazom izdelkov Mlina Košak in kuhali skupaj z Zalo Pungerčič, zmagovalko MasteChefa.
Mladi prostovoljci so v sredo pripravili degustacijo različnih jedi iz žitaric. Posladkali smo se lahko z s pirinim narastkom s suhim sadjem, prosenimi kroglicami, čokoladno sladico z ajdovo kašo, pečeno nočno ovseno kašo, s kuskusom z borovnicami in oreščki in proseno kašo z jabolki.
V četrtek so nam naše kuharice presenetile s slastno samopostrežno malico, sestavljeno iz živil lokalnega porekla.
Tretješolci, šestošolci in sedmošolci so imeli naravoslovni dan, kjer so kulinarična ustvarjanja prepletli z razmišljanji o odnosih in dobrodelnostjo.
Teden smo zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom in skupaj zapeli Slakovega Čebelarja.
Nekaj utrinkov dejavnosti ob tednu slovenske hrane si lahko ogledate na fotografijah.
